Stage van Maaike

Hoi, ik ben Maaike Merckens. Ik ben zesdejaars geneeskunde student en heb de afgelopen 4 maanden mijn wetenschapsstage gelopen op de Health Campus bij de RISE UP studie. Naast het onderzoek voor de RISE UP studie heb ik ook meegewerkt aan de evaluatie van de Nazorgpoli van het Haga/Juliana Kinderziekenhuis. Hiervoor heb ik ouders geïnterviewd over hun ervaringen op de Nazorgpoli.

Voor mijn wetenschapsstage heb ik gekeken naar voorlopige data. Zo heb ik bijvoorbeeld gekeken wat het percentage van onbedoelde zwangerschappen is onder onze deelnemers. Hiervoor heb ik de data bekeken die we op 23 januari binnen hadden. Op dat moment hadden 131 zwangeren en 27 partners de vragenlijst volledig ingevuld. Bijna de helft van de deelnemers hoorde over het onderzoek bij hun verloskundige, 23% bij het Centrum Jeugd & Gezin en enkelen via een poster of flyer. In de figuur hieronder is de verdeling van deelnemers te zien in Den Haag per inwoners in de wijk. Hier kan je zien dat uit heel Den Haag mensen deelnemen aan ons onderzoek! Hoe donkerder de kleur van een gebied, hoe meer mensen vanuit deze wijk meedoen.

Kaart van Den Haag met verdeling van deelnemers over de stad.

Resultaten tot nu toe

Hoe bedoeld een zwangerschap is, is meer dan enkel de vraag ‘is de zwangerschap gepland?’. Het is belangrijk om iemands plannen, acties en gevoelens ten opzichte van de zwangerschap mee te nemen. Daarom gebruiken wij de London Measure of Unplanned Pregnancy. Een score van 10-12 betekend dat de zwangerschap bedoeld is, en een score van 0-9 dat deze niet (helemaal) bedoeld was. Uit onze resultaten komt dat 22% van de zwangeren die de vragenlijst hebben ingevuld, de zwangerschap als niet bedoeld ervaren. Dit gaat alleen over onze deelnemers en is dus (nog) niet te betrekken op de stad Den Haag. Dat gaan we later wel bekijken.

Voortgang RISE UP studie

In de maanden dat ik mijn stage bij de RISE UP studie heb gelopen, hebben we veel ontwikkelingen gemaakt. Zo waren er toen ik begon 126 vragenlijsten ingevuld en nu zitten we al op de 196! Ook hebben we de vragenlijst in het Arabisch, Bulgaars, Mandarijn (Chinees) en Pools afgemaakt en kan de Engelse vragenlijst nu ook online worden ingevuld! Ook zijn we nu (afwisselend) bij alle CJG’s op het 22-weken spreekuur te vinden om vrouwen te informeren over de studie én werken we samen met het Zwangerenportaal. Inclusie voor de RISE UP studie zal de komende maanden nog door gaan, en we willen alle partijen die helpen bij de werving voor de studie heel erg bedanken. In de zomer zullen we nog een keer voorlopige resultaten bekijken en een nieuwe update plaatsen.

Mocht je nog vragen hebben, neem vooral contact met ons op en wij beantwoorden deze met alle plezier!